top of page

שאלות ותשובות

אז מי אתה?

שמי רן, אספן מטבעות בן 41 (נכון לשנת 2015) מאזור השרון.  אני אוסף מטבעות מאז שהייתי ילד, וטעויות הטבעה מאז שנת 1996 בערך.

 

מאיפה אתה משיג את המטבעות האלו?

המטבעות באוסף נקנו לאורך השנים מסוחרים, מאספנים אחרים, ממכירות פומביות בארץ ובחו"ל, מ eBay, מאנשים שמצאו אותם במחזור, ופעם אחת מעובד מטבעה חרוץ (מסנטיאגו, צ'ילה) שככל הנראה השלים הכנסה מייצור טעויות לאספנים.  האוסף נבנה טיפין-טיפין, בקצב ממוצע של מטבע לחודש, עם הפסקות באמצע.

 

מדוע דווקא טעויות הטבעה?

בעיקר בגלל האתגר והעניין.  אני נהנה להרכיב אוסף שמאוד קשה להשגה, ושאי אפשר להיכנס לחנות ולקנות כמוהו מוכן.  אני שואף להשיג פריטים שהם לא רק נדירים בעיני אספני מטבעות אחרים, אלא גם מעניינים ויוצאי דופן בעיני מי שאינו אספן ולא מתמצא בתחום כלל.

 

 

כמה שווה האוסף?

ייתכן שפחות ממה שהייתם חושבים.  רוב המטבעות באוסף שלי נרכשו תמורת כ $50 - $150 לאחד.  פחות מ 20% מהם עברו את רף ה $200, ורק על אחדים מהם שילמתי $500 ומעלה למטבע (נסו לנחש מי מהם). אתם יכולים לעשות חשבון בעצמכם לגבי השווי הכולל.  אם המטרה שלי היתה שווי כספי גבוה, אז הרי דף אלבום אחד שמלא במטבעות זהב פשוטים ונפוצים שניתן לקנות בכל יום, היה שווה יותר מכל אוסף הטעויות.  ובכל זאת, האוסף שוכן בכספת בבנק, משום שאם היה נגנב, לא היה ניתן לבנות מחדש אוסף זהה, בשום מחיר.

 

האם איסוף טעויות שונה מאיסוף מטבעות באופן כללי?

כן.  אספנות מטבעות קלאסית מתמקדת בשני מישורים: התאריכים שעל גבי המטבע, ומצב השימור שלו. הבדלים כמעט בלתי נראים לעין יכולים להפוך בעיני אספנים להבדלים עצומים במחיר. כך למשל, מטבע 1 מיל מנדט משנת 1927 שווה כמה דולרים בודדים, אבל אותו מטבע משנת 1947 שווה כ $10,000, למרות שההבדל הפיזי במטבע הוא של ספרה אחת קטנה בתאריך. או דוגמא אחרת, מטבע 100 מיל מנדט שנת 1931 במצב שחוק ומשומש שווה כ $35, במצב כמעט חדש אותו מטבע מאותה שנה יכול להיות שווה $350, ובמצב חדש לחלוטין אחד כזה נמכר לאחרונה תמורת $28,200 במכירה פומבית גדולה.

 

בטעויות הטבעה, יש משמעות גדולה יותר לטעות עצמה: הסוג שלה, נדירותה, מידת הדרמטיות או החומרה שלה, וכו'.  פרמטר זה לרוב גלוי וברור על פני המטבע גם למי שלא מתמצא בתחום כלל, והוא לרוב גורם חשוב יותר מאשר השנה או אפילו מצבו של המטבע. בנוסף, בטעויות הטבעה, כמעט כל מטבע הוא שונה, ייחודי ומיוחד במינו, ולכן התהליך של הרכבת סטים או סדרות הוא שונה בצורה עקרונית.

 

אני אישית מעולם לא התחברתי למרדף אחר הבדלי איכות קלים במטבעות, או להתלבטות האם מטבע כלשהו הוא בדירוג כזה או בדירוג אחר, שזה עיקר העניין באספנות קלאסית.  כמו כן, לא התעניינתי בהרכבת סדרות של מטבעות שנראים זהים לחלוטין זה לזה, פרט לתאריך שעליהם.  טעויות הטבעה, מבחינתי, הן מגרש משחקים אחר, שלא כפוף לחוקים הרגילים של אספנות המטבעות.  

 

 

האם יש זיופים בתחום?

בהחלט כן.  זיוף של טעות קורה בשני מקרים: א. כשזייפן מנסה לייצר מטבעות רגילים לשימוש במחזור (למשל של 10 ש"ח בכמויות גדולות), ועקב ציוד חובבני, התוצר הסופי יוצא פגום ונראה כטעות הטבעה, או ב. כשזייפן לוקח מטבע רגיל ומנסה להפוך אותו לטעות הטבעה למכירה לאספנים, ע"י שינוי כלשהו בו - שיוף, חיתוך, הטבלה בחומצה, לחיצה של מטבע אחר עליו, וכו'.  לעיתים ניתן לזהות את הזיופים בקלות, ולעיתים לא כל כך.  ישנם אספנים שמתעניינים גם בזיופים, כתחום אספנות נוסף.  אני אישית לא אוסף זיופים, או לפחות לא ביודעין.  למרות זאת, ישנם מספר מטבעות באוסף שלי שחשודים כמזויפים ואין לגביהם ודאות.  

מאיפה הידע שלך בנושא הזה?

מקריאה של ספרים בתחום (באנגלית), ומאתרי אינטרנט וסרטוני YouTube המסבירים על תהליכי ההטבעה והפגמים השונים שיכולים לקרות בכל שלב בתהליך.  ניתן למצוא הרבה חומר כתוב בנושא, בעיקר באנגלית.

 

האם אתה אוסף דברים נוספים?

פרט לילדים, כלבים וחתולים, התשובה היא לא :-)  יש לי אוסף משני של ספרים וקטלוגים בנושאי מטבעות.

 

האם אתה מתפרנס מתחום האספנות?

כלל לא.  אני מהנדס תוכנה במקצועי.

 

האם יש עוד אנשים עם אוספים דומים?

בהחלט.  אני מכיר אישית עוד כ 5 אספנים בארץ שעוסקים בתחום הטעויות כנושא עיקרי, ויש אחרים שעוסקים בזה באופן חלקי.  במכירות פומביות יש תחרות על כל מטבע, כך שניתן להסיק שישנם עוד אנשים נוספים בתחום. בחו"ל התחום מפותח עוד הרבה יותר, בעיקר בארה"ב.

 

bottom of page