טעויות במטבעות - חלק ג'
עודכן 7/10/2020
הקדמה
זהו חלקו השלישי והאחרון (בינתיים) של סדרת המאמרים על טעויות הטבעה. כאן אסקור סוגים נוספים של טעויות במטבעות. אם עדיין לא קראתם את החלקים הקודמים, התחילו משם:
זוג תואם – Mated Pair
כאשר שני אסימונים נכנסים ביחד למכבש הטביעה, יכולות להיגרם כל מיני טעויות הטבעה. בדרך כלל, לאספני הטעויות יגיע רק מטבע אחד מתוך השניים וכמעט בלתי אפשרי להצליב ולמצוא את בן זוגו. אולם במקרים נדירים ביותר ניתן למצוא את צמד המטבעות שהוטבעו יחדיו באותה מכת מכבש, והם מתאימים זה לזה כמו חלקים של פאזל. האסימונים יכולים להתמקם במכבש זה לצד זה, או זה מעל זה. התצורה של שניים זה לצד זה ללא חפיפה נקראת גם Chain Strike
תמונה 1 - Chain Strike
במטבע State Quarter אמריקאי
תמונה 3 - אותו מטבע, אילוסטרציה של התאמת
המטבעות זה לזה
תמונה 2 – Mated Pair במטבע אגורה
צילום מתוך קטלוג מכירה פומבית
Altman-Haffner Sale 1975
הטבעה על חלק מכונה – Struck on Feeder Finger
טעות דרמטית זו קורית כאשר חלק ממכבש הטביעה עצמו נשבר ונכנס בין הרושמות בזמן הפעולה. החלקים הפגיעים ביותר לכך הם ה Feeder Fingers – מעין מזלג מתכתי שדוחף את האסימון למקומו.
תמונה 5 – ככל הנראה חלק מכבש שהוטבע שלוש פעמים ע"י רושמה של 100 פרוטה תשט"ו (1955).
צילום: עמית בודק
תמונה 4 – חלק מכבש שהוטבע ע"י רושמה של 10 פזו מצ'ילה
הטבעה דרך גוף זר - Struck Through
סביבת הייצור של מטבעות איננה "החדר הנקי" של מפעל השבבים של אינטל. חתיכות בד, מתכת, פסולת וחלקים שונים יכולים למצוא עצמם בין הפטיש לסדן בזמן טביעת המטבעות, ולהשאיר חותם על המטבע המוטבע. בעולם ידועות טעויות הטבעה רבות של הטבעה דרך גופים זרים שונים, ולא הבאתי כאן את כל הדוגמאות האפשריות. בתמונה הבאה, מטבע לירה שהוטבע דרך חתיכת בד או סמרטוט שככל הנראה הסתבך במכונה והותיר את רישומו בשני צידי המטבע. הטסקטורה של הבד ממש הוטבעה לתוך המתכת בשני הצדדים וגם בחלק מהשוליים.
תמונה 6 – מטבע לירה מוטבע דרך פיסת בד
התנגשות רושמות – Die Clash
לעתים קורה שלא מוזן אסימון למכבש כלל, והרושמות מכות זו בזו ללא חציצה של אסימון ביניהן. בשל עוצמת המכה, הדוגמה שעל כל אחת מהן מוטבעת ברושמה הנגדית, בפוזיטיב. כל המטבעות הבאים שיוטבעו מאותן רושמות יכילו תמונה חלשה של הצד השני בנגטיב. חשוב כמובן להיזהר מזיופים שבהם זייפן פשוט לחץ מטבע רגיל אחד על פניו של מטבע רגיל אחר במלחציים או עם פטיש.
בתמונה הבאה Die Clash במטבע 5 ש"ח, וניתן לראות את דוגמת הצד השני (העמוד העתיק) על צד הערך.
תמונה 7 – התנגשות רושמות במטבע 5 ש"ח
צילום: עמית קמרט
הטבעת אוכף – Saddle Strike
קיימים מכבשי טביעה מודרניים אשר מטביעים יותר ממטבע אחד בכל מכת מכבש. במכבשים כאלו מותקנות שתי רושמות בכל צד (ובמכבשים מסויימים אפילו ארבע רושמות), לכל זוג רושמות מוזן אסימון נפרד, וכאשר המכבש מכה הרושמות המקבילות מכות כולן בבת אחת ובמקביל.
לסידור זה של מכבש יש סוג טעות שאופייני רק לו. במידה ונתקע אסימון בין הרושמות, הוא יקבל מכה משתיהן, כל אחת בצד אחר של האסימון. בגלל שהוא מקבל בעצם מכות בו זמנית בשני קצותיו כאשר שום דבר לא מחזיק את המרכז, האסימון נוטה להתעקל ולקבל צורה של אוכף של סוס. שם אחר לאותו סוג טעות הוא Mickey Mouse Ears, משום שההטבעות בשני הקצוות ביחד עם האסימון העגול במרכז מפיק משהו שדומה במקצת לראשו של מיקי מאוס. סוג הטבעה זה הוא שונה מהטבעה כפולה, בכך שהמטבע קיבל רק מכת מכבש אחת, אבל משתי רושמות בו-זמנית
תמונה 8 – Saddle Strike במטבע רבע דולר
במטבעות ישראליים לא נתקלתי בטעות כזו, ככל הנראה משום שהם אינם מיוצרים בשיטה כזו, אולם יש יוצא דופן אחד. אסימון "כופר הישוב" של ארגון ה"הגנה" משנת תרצ"ט (1939) הונפק ככל הידוע ע"י מכבש שבו הותקנו שלוש רושמות שונות במקצת, והם יוצרו כך שבכל מכת מכבש הופקו שלושה אסימונים בו-זמנית. בתמונה הבאה אסימון כופר הישוב שככל הנראה נכנס בין שלושת הרושמות וקיבל הטבעה משלושתן במכה יחידה.
תמונה 9 – Saddle Strike באסימון כופר הישוב
צילום: חיים שחר
היפרדות שכבות – Lamination
תמונה 10 – Clamshell
צילום: עמית קמרט
גליון המתכת שממנו מנוקבים האסימונים למטבעות יכול להכיל חומרים זרים שגורמים לסדקים במתכת. אסימוני המתכת יכולים להתפצל, להיסדק או ששבבים יכולים להתנתק מהם. זה יכול לקרות לפני ההטבעה או אחריה. זה לא אומר שכל מטבע פגום, מפוצל, סדוק או שחסרה ממנו חתיכה הוא טעות הטבעה אותנטית: רוב המטבעות מהסוג הזה שתפגשו הם מטבעות רגילים שקיבלו נזק לאחר ההטבעה ואינם נחשבים כטעות.
אחד מהסימנים שכדאי לחפש הוא שחיקה. אם המטבע שחוק ומשומש, כל נזק שעליו אפשר לייחס כנזק לאחר ההטבעה. אולם אם המטבע חדש וללא נזק, אבל האסימון נראה פגום בצורה שנראית שקרתה לפני ההטבעה, זו יכולה להיות טעות אותנטית.
בתמונה הבאה מופיע תת-סוג ספציפי של Lamination שנקרא Clamshell Split, או "צדפה". המתכת התפצלה לאחר ההטבעה אבל לא עד הסוף ונשארה מחוברת באחד מצדדי המטבע, וכך מתקבל מטבע שנראה כמו צדף חצי-פתוח.
רושמות לא מיושרות - Misaligned Die
סוג טעות זה נראה כמו Off Center קטן אבל רק בצד אחד של המטבע, והצד השני ממורכז. הוא נגרם כאשר הרושמות לא מיושרות היטב אחת מול השניה
הכפלה מכאנית – Machine Doubling / Strike Doubling
תמונה 11 – Machine Doubling
סוג טעות זה שנוי במחלוקת בקרב אספני טעויות. הוא נגרם כאשר לאחר ההטבעה, אחת הרושמות "קופצת" מעט על פני השטח של המטבע וגורמת להכפלה מזערית של חלק מהדוגמה.
חשוב לשים לב:
-
זו אינה רושמה כפולה (Doubled Die), ששם הפגם הוא ברושמה עצמה וכל מטבע שיופק ממנה יראה זהה.
-
זו אינה הטבעה כפולה (Double Strike), משום שהטבעה כפולה מערבת את שתי הרושמות וכאן התקלה היא רק בצד אחד, כנראה עקב רושמה שלא מחוזקת היטב
-
כמו בהטבעה כפולה, גם בסוג הזה של הכפלה מכאנית כל מטבע הוא אקראי ושונה מהאחר
-
בדרך כלל ההכפלה לא תהיה שווה בגובהה: ההטבעה הראשית תהיה בעומק רגיל, וההכפלה תהיה חלשה ו"נמוכה" ממנה
המחלוקת היא שכמה מאספני טעויות ההטבעה היותר קפדנים קוראים לסוג טעות זה Machine Doubling Damage, כלומר "נזק עקב הכפלה מכאנית" , ומתייחסים לזה לא כטעות הטבעה אלא כנזק שנגרם למטבע לאחר הטבעתו. לעניות דעתי זו הסתכלות לא נכונה משום שהמטבע נמצא עדיין בתוך מכבש הטביעה ומקבל את ה"נזק" מהרושמות עצמן, ולכן אי אפשר לטעון שזה משהו שקרה אחרי ההטבעה. אני מאמין שהנסיון של אותם אספנים להקטין את חשיבות סוג הטעות הזו נועד בעיקר כדי למנוע בלבול עם Doubled Die שנחשב לטעות איכותית ומבוקשת יותר. כך או כך, טעות זו יחסית נפוצה ומי שיעבור על כמויות של מטבעות תחת הגדלה גבוהה ימצא עדויות רבות לכך
לקריאה נוספת באתרי PCGS ו- NGC, ראו את הקישורים הבאים:
https://www.ngccoin.com/news/article/5688/Double-Dies-vs-Machine-Doubling/
https://www.pcgs.com/news/collecting-my-thoughts-understanding-machine-doubling-damage
תמונה 12 – Machine Doubling במטבע מיל מנדט
צילום: ראובן סטולר
הטבעה חלשה או הטבעת כיול – Die Adjustment Strike
בסוג טעות זה מדובר על הטבעה בעוצמה חלשה שיוצרת מטבע שלמרות שהוא יכול להיות במצב חדש, חלק מהדוגמה שעליו חלשה או מרוחה. כמובן שחשוב לא לבלבל עם מטבע רגיל שנשחק משימוש. לעתים קוראים לסוג זה "הטבעת כיול" של המכבש, אולם כמובן שאין דרך ודאית לדעת שהטעות נגרמה דווקא בגלל שהמפעיל החליט לכייל את עוצמת ההטבעה דווקא על מטבע זה.
רושמות המיועדות להטבעת מטבעות הן לעיתים קרובות קמורות במקצת כאשר החלק האמצעי בולט יותר מהשוליים, זאת על מנת לדחוק את המתכת של האסימון כלפי חוץ וליצור לחץ כלפי הקולר שנמצא בהיקף. בשל כך, במצב של הטבעה חלשה נמצא לעיתים קרובות מטבע שהמרכז שלו מוטבע בשלמותו אבל ההיקף חלש יותר.
תמונה 13 - הטבעת כיול במטבע חצי לירה
טעויות משולבות
לאחר שסקרנו בהרחבה על פני שלושה מאמרים סוגים רבים ושונים של טעויות, קטגוריה אחרונה זו כוללת מטבעות עם שילוב של כמה טעויות מסוגים שכבר ראינו. הסיכויים לכך אינם כל כך נמוכים כפי שהייתם אולי חושבים, משום שיכול לקרות מצב של אפקט דומינו או תאונת שרשרת: ברגע שהשתבש משהו בתהליך הטביעה, טעויות נוספות יכולות להיגרם כתוצאה מכך. למשל, אם נכנס אסימון לא מתאים למכבש, הוא עלול גם להיתקע או לא להיפלט וכך לגרום לשורה של כשלים שתביא לטעויות הטבעה נוספות.
מגוון השילובים והטעויות האפשריות הוא כמעט אינסופי, וכאן אביא רק כמה דוגמאות בולטות.
מטבע 10 שקלים ישנים מוטבע 50% לא ממורכז על גבי אסימון לא נכון, במקרה זה אסימון של סנט קנדי
תמונה 14 - אסימון לא נכון והטבעה לא ממורכזת
מטבע 5 "אגורות חדשות" (של שקלים ישנים), מוטבע לא במרכז על גבי אסימון עם קליפ
תמונה 15 - קליפ והטבעה לא ממורכזת
מטבע 10 אגורות מסדרת הש"ח, הטבעה כפולה, כאשר ההטבעה הראשונה דרך אסימון חוצץ שהשאיר מגרעת בצורת חצי עיגול, וההטבעה השניה לא ממורכזת ודו-צדדית
תמונה 16 - הטבעה כפולה ודרך אסימון חוצץ
Copyright Notice
Most of the images in this article are of coins and items from my personal collection and thus their copyright is mine. Some images were borrowed from various internet sources under Fair Use doctrine for non-commercial research and scholarship purpose. If any images depicted here infringe on your copyright and you object to them being displayed here, send me an email to israelerrorcoins@gmail.com