הקדמה
רוב אספני מטבעות שואפים להשיג את המטבעות האיכותיים והטובים ביותר שהם יכולים. אולם יש תת-תחום של אספנות שבו מחפשים משהו אחר: את השונה, החריג, הפגום, המטבע שצריך היה להיפסל ולהיות מושמד בתהליך הייצור. במאמר זה אני אסקור כמה מהסוגים העיקריים של טעויות ההטבעה האפשריות. אבל תחילה, לפני שנכנסים לנושא הטעויות, צריך להבין קודם את תהליך ייצור המטבעות.
חלק ראשון: תהליך הייצור
תהליך ייצור מטבעות מורכב משלושה שלבים: האסימון, הרושמה (באנגלית die, ובעברית נקראת גם שטנץ או מבלט), ותהליך הטביעה עצמו.

א. האסימון
חומר הגלם מגיע למטבעה בגלילים של גליון מתכת, ממנו מנקבים את האסימונים הריקים בתהליך קר (בטמפרטורת החדר) באמצעות מכונה הנקראת Blanking Press, כפי שחותכים עוגיות מבצק. לאחר מכן מעבירים את האסימונים במכונה בשם Upset Mill המייצרת את השוליים המוגבהים.
תמונה 1 – גליון המתכת מוזן למכונת הניקוב

תמונה 2 – מכונת הניקוב מחוררת את הגליון

תמונה 4 – שאריות גליון מתכת ששימש לניקוב אסימונים לאגורה מסולסלת

תמונה 3 – תיאור סכמטי של תהליך הניקוב
ב. הרושמה
הרושמה היא פטיש עשוי פלדה קשה ועליה דוגמת המטבע, בנגטיב. הרושמות עומדות בלחץ עצום במכבש הטביעה שמכה אותן בעוצמה שוב ושוב בכל אסימון שמוטבע. כמו תהליך ייצור האסימונים, גם תהליך הטביעה הוא תהליך קר, כלומר גם האסימונים וגם הרושמה הם בטמפרטורת החדר במהלך ההטבעה.
על מנת לייצר רושמה, מייצרים תחילה "רושמת אב" (באנגלית HUB) שעליה הדוגמא בפוזיטיב (כפי שיופיע על המטבע הסופי). ה HUB מיוצר בעזרת מכונת כרסום CNC, בתהליך איטי ביותר היכול לקחת 24 שעות ויותר. מה HUB מייצרים את הרושמות (dies) ע"י של לחיצת ה HUB באיטיות ע"י מכבש הידראולי אל מוטות פלדה רכה, מה שיוצר דוגמה בנגטיב. לאחר מכן מוט הפלדה עובר חיסום על מנת להקשיח אותו ולהפ וך אותו לרושמה.

תמונה 6 – רושמות מוכנות

תמונה 5 – חריטת HUB עבור סנט אמריקאי

