top of page

טעויות במטבעות - חלק ב'

עודכן 11/9/2020

הקדמה

אם עדיין לא קראתם את החלק הראשון, טעויות במטבעות – מבוא, לכו ותתחילו משם. במאמר הזה אמשיך ואסקור סוגי טעויות נוספים שלא נכנסו למאמר הראשון 

טעויות במטבעות דו-מתכתיים

המטבע הדו-מתכתי הראשון שהונפק בעולם לשימוש נרחב היה ה 500 לירות האיטלקי משנת 1982. החל משנות ה-90 של המאה העשרים השימוש במטבעות דו-מתכתיים התרחב כמעט לכל מדינות העולם (כאשר ארה"ב היא בין הבודדות שלא הצטרפו לטרנד). במטבע דו-מתכתי יכולות לקרות כל טעויות ההטבעה הרגילות שנסקרו במאמר הראשון: הם יכולים להיות מוטבעים לא במרכז, בהטבעה כפולה, על אסימון לא נכון, עם קליפים או שברי רושמה, וכך הלאה. אולם בנוסף לכך, יש מספר טעויות חדשות שיכולות לקרות רק במטבעות דו-מתכתיים בגלל שיטת הייצור הייחודית שלהם, כפי שיוסבר להלן.

על מנת להטביע מטבע דו-מתכתי מייצרים תחילה את שני החלקים בנפרד, הטבעת החיצונית והעיגול הפנימי. שני החלקים מוזנים למכבש שמכה בהם וגורם לנעילה מכנית של החלק הפנימי אל תוך הטבעת. יש שתי גישות נפרדות לייצור המטבעות: בשיטה הראשונה, מייצרים קודם אסימון ריק דו מתכתי ע"י לחיצת שני החלקים ביחד במכבש ייעודי לצורך זה עם פטיש וסדן שטוחים, ולאחר מכן האסימון מוטבע במכבש טביעה רגיל (עם רושמות המכילות את דוגמת המטבע).  בשיטה השניה, שני החלקים (הטבעת והעיגול הפנימי) מוזנים בנפרד למכבש הטביעה הסופי, עם הרושמות שכבר מכילות את דוגמת המטבע, ומכת מכבש יחידה גם מחברת את שני החלקים ביחד וגם מטביעה את הדוגמה

מטבע 10 ש"ח מפורק

תמונה 3 – מטבע 10 ש"ח שפורק בכח

אסימון ריק דו-מתכתי

תמונה 2 – אסימון דו מתכתי משיטת הייצור הראשונה

סקיצה של הטבעה דו-מתכתית

תמונה 1 – חתך של מכבש מטביע אסימון דו-מתכתי
מתוך פטנט US5094922

טעות הטבעה ב 10 ש"ח

תמונה 4 – מטבע 10 ש"ח עם חור טבעת לא ממורכז

א. חור לא ממורכז בטבעת החיצונית (Misaligned ring hole)

בסוג טעות זה, חלה טעות בייצור הטבעת החיצונית, והחור מנוקב לא במרכז שלה. מבחינת החלוקה של סוגי הטעויות שנסקרו במאמר הקודם, זוהי טעות בשלב ייצור האסימון.

טעות הטבעה ב $2 קנדה

תמונה 5 – מטבע $2 קנדי עם עיגול פנימי לא ממורכז

ב. עיגול פנימי לא ממורכז (Offset core)

טעות זו יכולה לקרות רק בשיטת הייצור השניה, שבה העיגול הפנימי והטבעת נכנסים בנפרד למכבש הטביעה הסופי. במקרה שהעיגול הפנימי לא נוחת בדיוק במרכז הטבעת, ההטבעה מחברת אותם בצורה לקויה. בשונה מהטעות הקודמת, זו טעות בתהליך הטביעה עצמו

טעות הטבעה 1000 רופי אינדונזיה
טעות הטבעה 1000 רופי אינדונזיה

תמונה 6 – הטבעה כפולה במטבע 1000 רופיות מאינדונזיה

ג. טעויות רגילות

כאמור, כל טעות במטבע רגיל יכולה לקרות גם בדו-מתכתי, כמו למשל בדוגמא הבאה של הטבעה כפולה

"פרד" - Mule

בבעלי חיים, פרד הוא הכלאה בין חמור לסוסה.  בטעויות הטבעה במטבעות, פרד הוא מטבע שהוטבע משתי רושמות שונות שלא היו אמורות להיות מזווגות זו עם זו.

יש דוגמאות רבות למטבעות "פרד" ברחבי העולם, אחד הידועים הוא מטבע מ 1967 שהונפק במטבעה המלכותית הבריטית כאשר צידו הקדמי הוטבע ע"י רושמה של 1 סנט של איי הבהאמס וצידו האחורי ע"י רושמה של מטבע 2 סנט של ניו-זילנד. המטבעות שוחררו למחזור בניו זילנד לפני שהטעות התגלתה. היות ובמטבע הניו-זילנדי הרגיל התאריך מופיע בצד הקדמי, ובמטבע הרגיל מאיי הבהאמס התאריך נמצא בצד האחורי, נוצר מצב שבמטבע הפרד אין תאריך באף אחד משני הצדדים.

מטבע פרד ניו זילנד בהאמס

תמונה 7 – הטבעת פרד בהאמס / ניו זילנד, וללא תאריך

בישראל קיים מטבע החשוד כטעות מטיפוס "פרד" במטבעות 10 ש"ח התשנ"ה (1995). צידו האחד הוא של מטבע 10 ש"ח רגיל, אבל בצד השני יש סימון קטן של מגן דוד או "כוכב" המשמש בדרך כלל רק לסדרות של מטבעות לאספנים בעובי כפול או עם חנוכיה. יש תיאוריה שלפיה בטעות הונפקו מטבעות מהכלאה של רושמה רגילה בצד אחד עם רושמה של סטים לאספנים בצד השני. הקביעה הזו אינה חד-משמעית, משום שמטבעות הכוכב גם נראים חומים מהרגיל וייתכן שהרכבם המתכתי שונה. הסבר אלטרנטיבי הוא שמטבעות הכוכב יוצרו ע"י מטבעה אחרת, אולי מתחרה שלא זכה במכרז, ומכאן ההבדלים. כמובן ישנה גם אפשרות שכל המטבעות מהסוג הזה הם פשוט זיוף של זייפן פיראטי שבטעות העתיק רושמה לא נכונה וגם לא דייק בחומר הגלם של האסימון.

10 ש"ח כוכב

תמונה 8 – 10 ש"ח כוכב

פקק רושמה - Die Cap

במאמר הקודם דיברתי על טעות מטיפוס Brockage או תמונת ראי, שנגרמת מכך שאסימון נתקע במכבש והאסימונים הבאים שנכנסים מוטבעים בינו לבין אחת הרושמות. אולם מה קורה למטבע התקוע עצמו? הוא נשאר על הרושמה ומקבל מכות חוזרות ונשנות עד שהצורה שלו הופכת לדומה לפקק של בקבוק בירה, עד שהוא מתנתק ממקומו או נשבר לחלוטין.

פקק רושמה 5 אגורות

תמונה 9 – פקק רושמה במטבע חמש אגורות מתקופת הלירות. צילום: עמית קמרט

טעות הטבעה אגורה

תמונה 10 – אגורה שבה חסרה האות "ת" בתאריך עקב רושמה מלאה

רושמות סתומות – Filled Dies

כל אות, תו, סימן וכל אלמנט מוגבה אחר במטבע נוצר ע"י מגרעת מתאימה ברושמה. מכבשי טביעה הם מכונות מכניות עתירות שמנים ונוזלי סיכוך שונים, ולעיתים מעט שמן או לכלוך נכנס בתוך הנקבים של הרושמה. כאשר זה קורה, המתכת של המטבע לא יכולה להתרומם לתוך הנקב המתאים והתוצאה היא שאות או סימן מסוים לא יופיעו על פני המטבע או יופיעו בצורה חלשה.

 

אנשים מופתעים מכך שטיפת שמן יכולה לעצור מתכת, אבל נוזלים ושמנים הם כמעט בלתי-דחיסים, גם תחת מכת מכבש בעוצמה של טונות. כתוצאה מכך אין למתכת אפשרות לזרום אל תוך הרושמה. טעויות מסוג זה נחשבות מינוריות. בגלל שאינן משנות את גודלו, משקלו, צבעו או צורתו של המטבע, הן יכולות לחמוק מבעד לבקרת איכות ולצאת מהמטבעה, ולכן יחסית הן אינן מאוד נדירות, והשווי הכספי שלהן לאספנים בדרך כלל לא יהיה גבוה

קולר חלקי / "גלגל רכבת" – Partial Collar / Railroad Rim

זוכרים את תהליך הטביעה? לאחר שהרושמות מכות, המטבע הסופי נשאר תקוע בתוך טבעת מעגלית הנקראת קולר, והוא תפוס שם מעוצמת המכה ששיטחה אותו לצדדים. בשלב זה, הרושמה התחתונה (רושמת הסדן) מתרוממת ולוחצת את המטבע החוצה, ואז חוזרת למטה להשאיר מקום לאסימון הבא. אם הרושמה התחתונה לא יורדת את כל הדרך, המטבע שיוטבע יבלוט מעט מעל פני הקולר. במטבעות עם שוליים מחורצים, הקולר הוא זה שיוצר את החירוץ בהיקף המטבע, ואם המטבע בולט מהקולר אז יתקבל מטבע חצי מחורץ שנראה מעט כמו גלגל של רכבת.

טעות הטבעה 10 ש"ח

תמונה 12 – קולר חלקי במטבע 10 ש"ח

טעות הטבעה 100 פרוטה

תמונה 11 – קולר חלקי במטבע 100 פרוטה
צילום מתוך ספר  The History of Modern Israel’s Money / Sylvia Haffner

טעות הטבעה אגורה

תמונה 13 – אגורה מוטבעת דרך אסימון חוצץ

הטבעה דרך אסימון חוצץ - Indent

בסוג טעות זה נכנסו שני אסימונים ביחד למכבש אולם לא התמקמו בדיוק זה מעל זה (מה שהיה גורם להטבעה חד צדדית על כל אחד מהם) אלא אחד היה מונח על השוליים של השני באופן שהוא מכסה רק חלק ממנו. כאשר המכבש היכה, המטבע המכוסה-חלקית מקבל "מגרעת" בצורתו של האסימון המפריע.

הטבעה כפולה מהופכת – Flipover Double Strike

סוג טעות זה דומה להטבעה כפולה, אלא שהאסימון התהפך בין ההטבעות וכך על כל צד יש דוגמא גם של הצד השני, בהטבעה "רגילה" כלומר בפוזיטיב, לא בנגטיב. חשוב לא להתבלבל בין טעויות אמיתיות לבין זיופים שבהם מישהו לחץ שני מטבעות רגילים זה על זה במלחציים או ע"י מכת פטיש. בזיופים מהסוג הזה, ההטבעה השניה תהיה בנגטיב.

יש שתי וריאציות של הטבעה כפולה מהופכת: בראשונה, המטבע לא נפלט מהמכבש לאחר הטביעה הראשונה, ואז התהפך והוטבע שוב.  בוריאציה הזו ההטבעות לרוב לא ממורכזות, לעיתים מוטבעות דרך אסימון חוצץ נוסף שנכנס למכבש, ובאופן כללי המטבע נראה יותר חבוט ומעוך.  בוריאציה השניה, המטבע מוטבע כרגיל ויוצא מהמכבש, אלא שבמקום להארז עם המטבעות המוכנים הוא בטעות נתקע במיכל האחסון, מתערבב עם אסימונים ריקים, ונכנס למכבש לסיבוב שני.  להטבעה השניה יש סיכוי של 50%-50% להיות על אותו צד כמו הראשונה או על הצד השני.

1998-a-1.jpg

תמונה 15 – מטבע 1 רופי הודי
רגיל להשוואה

IndiaFlip.jpg

תמונה 14 – מטבע 1 רופי הודי
הטבעה של שני הצדדים באותו צד, והצד השני חסום ע"י אסימון חוצץ

flipover.jpg

תמונה 16 – חצי ש"ח הטבעה כפולה מהופכת ממורכזת
ניתן לראות אלמנטים של שני הצדדים

טעויות יזומות

המושג של טעות יזומה הוא אוקסימורון, משום שבהגדרה טעות היא משהו שנעשה לא במתכוון, אולם בעולם טעויות ההטבעה יש טעויות שבוודאות גבוהה נוצרו בכוונה.  אין הכוונה כאן לזיופי טעויות (שנעשו ע"י גורמים חיצוניים למטבעה) אלא על טעויות שנוצרו בתוך כתלי המטבעה, תוך שימוש בציוד של המטבעה, כנראה בזמן טביעת סדרות הייצור של המטבעות הרגילים, אלא שהמפעילים של הציוד התחכמו והפיקו תוצרים שלא ייתכן שבאמת קרו במקרה.

בתמונה הבאה מטבע של 5 פזו מצ'ילה עם תאריך 2003 מוטבע על גבי מטבע 10 אגורות ישראלי משנת תש"ס (2000). צ'ילה הנפיקה מטבעות עבור ישראל באותן שנים ולהערכתי המטבע הזה יוצר במטבעה בסנטיאגו, צ'ילה, אולם ללא ספק באופן יזום.  קודם כל, ההטבעה השניה היא של מטבע קטן מההטבעה הראשונה והמטבע הגדול יותר (10 אגורות) לא היה יכול להיכנס באופן רגיל למזין האסימונים של המכבש המיועד ל 5 פזו הקטן ממנו. והסיבה השניה היא הפרש השנים: אמנם מטבעות ואסימונים יכולים להתערבב בטעות, אבל כאן המטבע הישראלי יוצר 3 שנים לפני מקבילו הצ'יליאני, ולא סביר שסתם שהה במטבעה כל הזמן הזה ורק אז נכנס למכבש הטביעה.

טעות הטבעה צ'ילה-ישראל

תמונה 17 – צ'ילה-ישראל, מטבע #1

דוגמא שניה מאותו סוג:מטבע 1 פזו מצ'ילה משנת 2006 מוטבע על חצי ש"ח תשס"ב (2002). שוב יש לנו הטבעה של מטבע קטן על גדול, ובהפרש שנים לא סביר.

טעות הטבעה צ'ילה-ישראל

תמונה 18 – צ'ילה-ישראל, מטבע #2

יש ויכוח בקהילת האספנים האם אלו פריטי אספנות לגיטימיים או שצריך להתייחס אליהם כאל זיופים פשוטים.  מבחינתי הם כן שייכים לאוסף הטעויות מסיבה עיקרית אחת: הם הופקו במטבעה והצליחו לחמוק מבקרת האיכות שלה, וזאת בשונה מתוצר של זייפן חיצוני שאינו כפוף לשום חוקים ויכול להנפיק מה שהוא רוצה ובכל כמות.

Copyright Notice

Most of the images in this article are of coins and items from my personal collection and thus their copyright is mine. Some images were borrowed from various internet sources under Fair Use doctrine for non-commercial research and scholarship purpose. If any imageד depicted here infringe on your copyright and you object to them being displayed here, send me an email to israelerrorcoins@gmail.com 

bottom of page